Partneri za nove termoelektrane za dva meseca

Bez autora
May 19 2010

Tenderi za izgradnju termolektrana "Nikola Tesla B tri" (TENT) i "Kolubara B" trebalo bi da budu završeni za dva meseca. Reč je o energetskim kapacitetima ukupne snage 1.400 megavata. Polovinom juna trebalo bi da bude potpisan komercijalni ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju termoelektrane i novog kopa u Kostolcu, što je investicija od 1,25 milijardi dolara. 15 odsto projekta trebalo bi da finansira Srbija, a 85 odsto partneri iz Kine. U naredna tri meseca trebalo bi da bude doneta odluka o kineskom kreditu za termoelektranu u Kostolcu. Tenderi za termoelektrane Kolubara B i TENT B tri su usporeni pošto nisu bila rešena pitanja svojine, imovine, zaštite konkurencije, javnih nabavki i državnih garancija. Vlada Srbije trebalo bi na sednici 27. maja da donese set odluka i zaključaka kojima će rešiti ta pitanja. Izradnja termolektrana "Kolubara B" i "Nikola Tesla B3" je investicija vredna oko 1,6 milijardi evra, a tender je raspisan u januaru 2009. godine.

Partneri za nove termoelektrane za dva mesecaTenderi za izgradnju termolektrana "Nikola Tesla B tri" (TENT) i "Kolubara B" trebalo bi da budu završeni za dva meseca, kazao je ministar energetike Srbije Petar Škundrić.

Kako je kazao, reč je o energetskim kapacitetima ukupne snage 1.400 megavata.

- Polovinom juna trebalo bi da bude potpisan komercijalni ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju termoelektrane i novog kopa u Kostolcu, što je investicija od 1,25 milijardi dolara - kazao je on i dodao da bi 15 odsto projekta trebalo bi da finansira Srbija, a 85 odsto partneri iz Kine.

- U naredna tri meseca trebalo bi da bude doneta odluka o kineskom kreditu za termoelektranu u Kostolcu - najavio je Škundrić.

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dragomir Marković kazao je da su tenderi za termoelektrane Kolubara B i TENT B tri usporeni pošto nisu bila rešena pitanja svojine, imovine, zaštite konkurencije, javnih nabavki i državnih garancija.

- Vlada Srbije trebalo bi na sednici 27. maja da donese set odluka i zaključaka kojima će rešiti ta pitanja - najavio je on.

Prema ranijim informacijama, izradnja termolektrana "Kolubara B" i "Nikola Tesla B3" je investicija vredna oko 1,6 milijardi evra, a tender je raspisan u januaru 2009. godine.

Marković je kazao i da je za investicioni ciklus EPS-a do 2015. godine potrebno devet milijardi evra, od čega bi srpsko javno preduzeće trebalo da obezbedi oko 3,4 milijarde evra.

- Elektroprivreda će moći da obezbedi taj novac ukoliko se cena struje bude povećavala u skladu sa planom kompanije - kazao je on i dodao da je tim planom predviđeno da se cena kilovat sata sa sadašnji pet evrocenti poveća na osam evrocenti u 2012. godini, a da 2015. godine bude između devet i deset evrocenti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik